Nyhet

IPO-indikator visar på återhämtning

2024-10-18

Nasdaq lanserade i början av 2024 verktyget IPO Pulse Index i syftet att prognosticera kommande IPO-aktivitet på den amerikanska marknaden. Indikatorn ska enligt Nasdaq ge ungefär ett halvårs prognos för kommande riktförskjutningar i IPO-aktiviteten på denna marknad. Nu under hösten har Nasdaq lanserat en svensk motsvarighet i syfte att prognosticera IPO-aktiviteten på den svenska marknaden.

Denna artikel baseras på två artiklar från Nasdaq. Länkar till dessa finns i slutet av denna artikel.

Skälet till att Nasdaq valde att, näst efter USA, lansera IPO Pulse i Stockholm är att Sverige sticker ut i som den mest aktiva börsmarknaden i Europa. Nasdaq belyser att Norden i allmänhet, och Sverige i synnerhet, har mer aktiva marknader än andra stora europeiska ekonomier, delvis på grund av det stora aktieintresset hos befolkningen.

I Norden är ungefär en tredjedel av hushållens finansiella tillgångar placerade direkt i aktier vilket är 50 procent mer än euroområdets andel och nära tredubbelt andelen i Storbritannien. Dessutom finns det betydande investeringar via pensioner och fonder som utgör ytterligare 30 % av de nordiska hushållens finansiella tillgångar.

Nasdaq anger att det är denna underliggande investerarbas som hjälper till att stödja bolag med aktiefinansiering vilket i sin tur lockar börsnoteringar till Nasdaq Stockholm. Antalet bolag som har noterats på Nasdaq Stockholm har fördubblats sedan 2012. Sverige har, som SKMG skrivit om tidigare, utmärkt sig som det land i Europa som har haft klart flest börsnoteringar – se denna krönika från SKMG.

Nasdaq Stockholm IPO Pulse nära högsta nivån i september 2024

IPO-aktiviteterna avtog under Q3 vilket delvis berodde på den svenska industrisemestern. Men i sin senaste upplaga av IPO Pulse anger Nasdaq att IPO-indexet per september månad ändå ligger nära sin toppnivå. Toppen nåddes i juni månad då indexet låg högre än det gjort de senaste 2,5 åren. Att indexet nu ligger så högt menar Nasdaq tyder på att IPO-aktiviteterna bör fortsätta att öka framgent.

Under 2021 till utgången av 2023 har Nasdaqs IPO-index pekat nedåt. Med riksbanker i Europa och USA som nu sänker räntorna finns bättre möjligheter till ökat intresse för börsnoteringar. Nasdaq lyfter fram ett par anledningar till att höga räntor försvårar IPO-klimatet. Högre räntor ger lägre motiverade värderingar av bolagen och det gör också att lönsamheten minskar till följd av de ökade räntekostnaderna. Räntekostnaden drabbar främst mindre bolag menar Nasdaq i sin artikel. Men med lägre räntor framåt gäller alltså det omvända. Ökad lönsamhet och högre värderingar bör leda till fler börsnoteringar.

Överlag ser Nasdaq att IPO-aktiviteterna bör fortsätta öka åtminstone en bit in i 2025.

Källor

Nasdaq Stockholm IPO Pulse still near recent high – https://www.nasdaq.com/articles/ipo-recovery-extend-2025

New Nasdaq Stockholm IPO Pulse Shows Upswing in Activity – https://www.nasdaq.com/articles/new-nasdaq-stockholm-ipo-pulse-shows-upswing-activity

Kontakta oss

Är du intresserad av att veta hur vi kan hjälpa dig och ditt bolag? Hör av dig så tar vi ett samtal!

Ronny Farnebäck
Ulf Rogius Svensson